Aktualności

Calendae – świąteczny koncert w Chorzowskim Centrum Kultury

Stowarzyszenie Przyjaciół Słowaka, współorganizator świątecznego koncertu Calendae, który odbył się wczoraj wieczorem w Chorzowskim Centrum Kultury zebrało w czasie publicznej zbiórki 843 zł. Zebrane środki zasilą fundusz stypendialny na rzecz chorzowskiej młodzieży.

Wszystkim darczyńcom dziękuję w imieniu młodych chorzowian. Przemysław Fabjański

Próbny egzamin maturalny

W dniach 3 – 11 stycznia 2019 odbędą się w naszej szkole próbne egzaminy maturalne edług następującego harmonogramu:

  • 3 stycznia, czwartek, godz. 9.00 – 11.50/12.20 ( 170 min. + 30min.) –język polski, poziom podstawowy ( Aula Krzemieniecka, sale 405, 302, 301, 308 i 309)
  • 3 stycznia, czwartek, godz. 14.00 – 17.00/17.30 (180 min. + 30 min.) – biologia, poziom rozszerzony ( Aula Krzemieniecka)
  • 4 stycznia, piątek, godz. 9.00 – 11.50/12.20 ( 170 min. + 30 min.) – matematyka poziom podstawowy (Aula Krzemieniecka, sale 405, 302, 301, 308 i 309)
  • 4 stycznia, piątek, godz. 14.00 – 17.00 (180 min.) – historia, poziom rozszerzony ( sala 302)
  • 7 stycznia, poniedziałek, godz. 9.00 – 11.00 ( 120 min.) – język angielski , poziom podstawowy (sala 109) – tylko te osoby, które piszą jedynie poziom podstawowy
  • 7 stycznia, poniedziałek, godz. 9.00 – 11.00 ( 120 min.) – język niemiecki , poziom podstawowy (sala 110)
  • 7 stycznia, poniedziałek, godz. 14.00 – 16.30/17.00 ( 150 min + 30 min) – język angielski, poziom rozszerzony ( sale: 405, 302, 307, 308, 208 i 210) – dla tych, którzy pisza Pisza poziom podstawowy i rozszerzony.
  • 8 stycznia, wtorek, godz. 9.00 – 12.00 (180 min.) – język polski, poziom rozszerzony (Aula Krzemieniecka)
  • 8 stycznia, wtorek, godz. 14.00 – 17.00/ 17.30 (180 min. + 30 min.) – chemia, poziom rozszerzony ( Aula Krzemieniecka)
  • 9 stycznia, środa, godz. 9.00 – 12.00/12.30 (180 min. + 30 min.) – matematyka poziom rozszerzony ( Aula Krzemieniecka)
  • 10 stycznia, czwartek, godz. 9.00 – 12.00 (180 min.) – wiedza o społeczeństwie, poziom rozszerzony ( sala 405)
  • 10 stycznia, czwartek, godz. 14.00 -17.00 (180 min.) – geografia, poziom rozszerzony (Aula Krzemieniecka)
  • 11 stycznia, piątek, godz. 9.00 – 12.00 ( 180 min.) – fizyka, poziom rozszerzony ( sala 405)
  • 11 stycznia, piątek, godz. 14.00 – 16.30 ( 150 min.) – język niemiecki, poziom rozszerzony ( sala 110)

3 stycznia, czwartek i 4 stycznia, piątek uczniowie klas maturalnych zaczynają lekcje po zakończeniu próbnego egzaminu maturalnego z języka polskiego i matematyki na poziomie podstawowym.

Pozostałe klasy, czyli kasy Gimnazjum Dwujęzycznego i klasy 1 i 2 L. O. mają zajęcia według planu lekcji.

W pozostałe dni lekcje odbywają się normalnie. Zwolnieni są jedynie uczniowie klas maturalnych piszący w tym czasie próbny egzamin maturalny w wybranego przedmiotu.

W dniach próbnych egzaminów maturalnych zbiórka uczniów przed salami o godz. 8.30 dla egzaminów rozpoczynających się o godz. 9.00 oraz o godz. 13.30 dla egzaminów rozpoczynających się o godz. 14.00.

Bardzo proszę o punktualność.

Przypominam o zabraniu dowodu tożsamości, pióra/długopisu z czarnym atramentem/tuszem oraz odpowiednich przyborów zgodnie z „Komunikatem o przyborach”.

Arkusze egzaminacyjne na próbnym egzaminie maturalnym kodowane będą za pomocą następującego kodu – symbol klasy A/B/C/D + numer ucznia z dziennika elektronicznego np. A01, B27, C 12, D21. Niniejsze numery umieszczone są na listach obecności na tablicy ogłoszeń i w dniu egzaminu na drzwiach sali. Należy po prostu zapamiętać numer kodowy.

Próbny egzamin maturalny jest generalną próbą majowego egzaminu maturalnego i dlatego należy go potraktować poważnie, również odpowiednim strojem.

Wszystkim uczniom klas trzecich życzymy powodzenia i osiągnięcia jak najlepszych wyników!.

Wojewódzkie Konkursy Przedmiotowe dla Gimnazjalistów 14-25.01.2019

Gratuluję wszystkim naszym Gimnazjalistom, którzy przebrnęli przez szkolny etap wojewódzkich konkursów przedmiotowych organizowanych przez Śląskiego Kuratora Oświaty i uzyskali kwalifikacje do etapu rejonowego. Są to:

  • z matematyki: Zofia Bryła, Konrad Konsek, Tomasz Grewenda,
  • z historii: Agata Brzeska, Tomasz Grewenda,
  • z biologii: Kornelia Koziorowska,
  • z chemii: Aleksandra Bedlicka, Kamila Seweryn, Konrad Konsek, Tytus Jendroszczyk,
  • z geografii: Martyna Cichosz, Oliwer Cybulski, Kacper Kwiecień,
  • z fizyki: Paweł Wolny, Tomasz Grewenda,
  • z języka francuskiego: Dominika Wilczok, Aleksander Duda,
  • z języka angielskiego: Lena Biesmer, Dominika Wilczok, Maria Piętak, Karolina Warmuz, Magdalena Wolny, Aleksnder Imai, Tytus Jendroszczyk, Tomasz Grewenda,
  • Jakub Heflik,
  • Wojciech Kużnicki.

Serdecznie gratuluję Tutorom oraz Rodzicom.

Przemysław Fabjański

Koncert charytatywny dla Emilki

Zapraszamy serdecznie na Świąteczny Koncert Charytatywny zespołu szkolnego FAMY, szkolnego Kwartetu Smyczkowego i Ani Nowińskiej zorganizowany dla Fundacji Iskierka na przedłużonej przerwie dnia 21.12.2018 (piątek) od godz.10.10 do godz.10.50 (sala gimnastyczna).
W trakcie koncertu sprzedawane będą pierniki, z których dochód będzie przekazany dla potrzebującej Emilki Domagalik.

Stella Drogosz – Fabjańska, Monika Domogała

Mikołaj dla dzieci.

Dnia 12.12.2018r. w szkole odbył się Mikołaj dla dzieci osieroconych będących pod opieką Hospicjum w Chorzowie oraz podopiecznych Ośrodka Wsparcia Rodziny w Chorzowie.

Serdecznie dziękuję p. prof. Monice Klimerze i klasie III gdc za pomoc w organizacji imprezy, klasie ID za udział w spotkaniu z dziećmi, przygotowaniu paczek i organizacji imprezy oraz wszystkim, którzy przyczynili się do radości Naszych gości poprzez przyniesienie rzeczy na prezenty.

Dziękujemy sponsorom 30. Peneplena Travel Festivalu

30. Peneplena Travel Festival zgromadził w ciągu czterech dni ponad 800 widzów. Wśród nich byli również uczniowie Słowaka, którzy grudniowe popołudnia poświęcili na wzbogacenie swojej wiedzy. Każdego dnia losowano atrakcyjne nagrody o łącznej wartości ponad 10.000 zł. Za ich ufundowanie dziękujemy naszym Sponsorom – mecenasom dobrej edukacji, któryi byli: Komiksiarnia, Kwiaciarnia “Bajeczna”, BLO Katowice, Mc Hair, Aioli, Laser House, Natur Day, Złoty Osioł, Sokarnia, CardioCity, Malinowa, Czerwona, KORONA (klinika urody), Cafe Silesia, Teatr Śląski, Teatr Korez, Kino Światowid, Teatr Nowy, Joga Życia, Na Krawędzi, KTJ MMA TEAM, Skansen, Kartel, Pod Drewnianym Bocianem, Centrum Rehabilitacji i Wdzięku, Freestyle Park, Lodowisko MORIS, Restauracja Sedlaczek (Tarn. Góry), Fotoland, Cafe Chopin, Szolka, Dworek Parkowy, Botanica, Teatr Rozrywki, Matyrafa & Travel, Gryfnie, Kino Patria, Schronisko PTTK Rysianka, Szkoła Jazdy “Kiedos”, Instytut Promocji i Upowszechniania Muzyki Silesia, Camerata Silesia, Księgarnia ‘Wiosna’, Kluboczajownia, Dominium, Pierożek, Dom muzyki i tańca w Zabrzu, Hanys Kartofelbuda, Kino Rialto, Dental Team, Nurkizabrze, Firma ‚Zdrovo’, Sklep Podróżnika, Sklep Tuttu, Pierożków Express, Platon, TD mapy, Góry Books, LTW, Wydawnictwo Donośląskie, Prasa i Książka, Stapis, Poznaj Świat.

Dziękujemy Polskiemu Towarzystwu Geograficznemu za naukowy patronat, Prezydentowi Miasta Chorzów, Rektorowi Uniwersytetu Śląskiego za patronat honorowy a mediom za patronat i opiekę medialną. Życzymy Państwu Wesołych Świąt.